Mosonmagyaróvári Bóbita Óvoda Zöld és madárbarát ovi

„GYERMEKJÓGA MÓDSZERTANÁNAK BEILLESZTÉSE AZ ÓVODAI MINDENNAPOKBA”


Pedagógiai Programunkban központi helyet tölt be a mozgásfejlesztés, a mozgás megszerettetése, s a különböző módszerek alkalmazásával a prevenció. Programunk része a „Mozdulj! - Gyógyulj!” Láb-és tartásjavító játékos mozgás az óvodában „Jó gyakorlat”, melyet már több éve alkalmazunk eredményesen. Mivel a mozgás ez irányú közvetítése mindannyiunkhoz közel áll, folyamatosan keressük a megújulási lehetőségeket, így találtunk rá a fenn említett módszerre is.

A gyermekjóga középpontjában is a mozgás áll, ugyanakkor minden pillanatát átszövi a játékosság és a mese. E mozgásformán keresztül elsődleges cél az óvodáskorú gyermekek sajátosságainak figyelembevételével a „mai gyermekek” mozgásszükségletének, érzelmi életének kielégítése. A jóga nem vallás, nem sport, hanem egy több ezer éves mozgásrendszer, mely az idő múlásával fennmaradt és továbbfejlődött. Mivel a természetben alakult ki a jóga módszere, így a gyakorlatai is természetesek, egyszerűek, állatutánzó mozgáselemek az alapjai; ezek pedig nagyon közel állnak az óvodás gyermekek érzelmi világához.

A mai gyermekek életmódja mozgásszegény, a szülők nagy része sokat dolgozik, kevesebb idő, figyelem, gondoskodás jut a gyermekre; s ez nagymértékben befolyásolja, hogy sok olyan gyermekkel találkozunk, akiknek magatartásuk, figyelmük, mozgásuk, érzelmi megnyilvánulásuk, önbizalmuk, önértékelésük gyenge. A jóga során komplex mozgásfejlesztés valósul meg, melyeket speciális eszközök segítségével még hatásosabban tudunk megvalósítani. Óvodánk rendelkezik már sok mozgásfejlesztő eszközzel, de szeretnénk bővíteni annak érdekében, hogy minden csoportunk, a nap bármely részében használhassa őket. Illetve vannak olyan eszközök, melyek kimondottan segítik a módszer megvalósítását, az egyensúlyi rendszer, a taktilis rendszer, és a proprioceptív rendszer sokoldalú fejlesztését. 2020. évi Köznevelési Pályázaton ilyen eszközök megvásárlási lehetőségére pályáztunk, melyen nyertünk is, így vásárolhattunk minden csoport számára csepp- hintát, illetve trambulinokat, hangtálakat és jógaszőnyegeket.

A módszert alkalmazva már most tapasztaljuk nap, mint nap áldásos hatását; ez a komplexitás a többi mellett egy új lehetőséget ad gyermekeink kiegyensúlyozottabb, egészségesebb életének biztosítására.

Bejelentkezés

BóbitaReklám